PROGE ZA JVT 2012 SO DOKONČANE

Tako kot na prvem JVT od Z. Mosta preko Kozjega, Lisce in Bohorja, je tudi letošnji treking speljan po delu posavskega Kroga. Šele ko sem tretjič gledal na Kum s čudovitega grebena med Kladjem in Brunkom, sem kapiral, kako lep treking lahko tam napravimo.

Potem sem vse skupaj oblazil in obvozil s kolesom, da sem dobil tisto kar sem hotel: ne predolgo in visokim temperaturam primerno progo za vsako kategorijo.

Okoli doline Sopote, ki se v Radečah izliva v Savo, boste krožili kot orli in počivali na takšnih razglediščih:

Družbo pa vam bodo delale čudovite rožice, ki ne rastejo vsepovsod. Eden takih je Kranjski šebenik:


Sedaj  pa o tem, kar me je najbolje prevzelo, ko sem spoznal celo progo: Gašperjev kostanj.

Očaran sem nad njim in pri tem cm, ki ga delajo najdebelejšega v Sloveniji, sploh niso pomembni. Tudi če bi bilo veliko debelejših, bi vas očaral, zaradi svoje oblike. To je več kot drevo, to je več kot rastlina, to je resnično umetnina narave. Tistim, ki si radi vzamete cel vikend za doživetje, priporočam še prenočevanje na kmetiji s tem kostanjem. Imajo čudovit kozolec, poln slame, na katerem se spi bolje kot v hotelu. Če ste ljubitelj nežnih zvokov noči sredi gozda.
Če pa koga še dolžina prog zanima: ultra ima 35 km (po mojih variantah), planinska 19, rekreativna pa bo ostala pri približno 5 km. Torej smo nekje v standardu STL. Tudi vzpona ne bo preveč, približno 2,5 km za ultro in 1,2 km za pohodnike.
< NAZAJ <<NASLOVNA